Разрешение за строеж за строителни фази Акт 14, Акт 15, Акт 16 и какво абсолютно трябва да знаете.

Фаза на строителство Акт14, Акт15, Акт16

Фаза на строителство Акт14, Акт15, Акт16

Когато купувате имот в България, често ще четете условията: Приемане на строеж за фази на строителство Файл 14, Файл 15, Файл 16. За много заинтересовани лица, които искат да си купят имот, било то къща или апартамент в България, този термин е предимно нов заради задръстването при приемането на сградата. За Вас като купувач на имот в България, акт 14, акт 15 или акт 16 за строителна инспекция е много важен!

С тази статия бихме искали да обясним разликите и какво да внимаваме.

Akt 14

Акт 14 е първата стъпка в строителния процес, предоставен от българския строителен закон. Този документ се изисква, когато се достигне обвивката на сградата. Строителят или строителят разполага със срок от 5 години от предоставянето на разрешението за строеж, за да получи акт 14. Ако не завърши сградата в срок от 5 години съгласно акт 14, разрешението за строеж се отнема. Акт 14 грубо дефинира черупката и включва, наред с други неща, външните стени и покрива.

Акт 14 съдържа подробности, че параметрите, посочени в строителния план, са изпълнени и черупката е издигната съответно. Съгласно чл.169а ал.1 ЗУТ се извършва и проверка дали посочените строителни материали във всеки отделен случай отговарят на строителния план. Липсата на дефекти или съществуващите дефекти се декларират в протокол. След това откритите дефекти могат да бъдат отстранени чрез откриването.

Разбира се, има предимство, когато купувате имот, който има акт 14. През повечето време можете да закупите имота евтино и, разбира се, все още можете да повлияете на интериорния дизайн. В случай на многофамилни къщи обикновено има по-голям избор от апартаменти, които все още не са продадени.

Тук обаче трябва да проучите точно каква история и колко ликвиден е предприемачът, за да се предпазите от неприятни изненади. Винаги е препоръчително да се консултирате с адвокат, който може да провери това.

Akt 15

Следващата важна стъпка е Акт 15, който определя завършването на сградата. Така конструкцията е в съответствие с разрешителните и е готова за експлоатация. Ако строителна фирма е била възложена, тя сега я предава на клиента. Акт 15 формира основата за съставяне на протокол за следващата и последна стъпка, Акт 16.

Акт 15 е декларация, която документира основно въвеждане в експлоатация и предоставя доказателства за изпълнението на строежа съгласно наредбите и плановете.

Akt 16

Най-чаканият от строителите документ е Акт 16. Това е рекорд за установяване на използваемостта на новия имот. Акт 16 удостоверява, че строителните работи отговарят на одобрения проект и че може да бъде издадено разрешение за ползване на имота. Така акт 16 формира последната фаза, която изисква одобрение, чрез която сградата е сертифицирана и вече е годна за обитаване.

С акт 16 можете да сте сигурни, че всички фактори са проверени и одобрени за издаване на това одобрение. Съгласно акт 16 строително-монтажните работи са приключили, договорите са сключени и са отворени индивидуални сметки за ток, водоснабдяване и канализация.

# Фаза на строителство Акт14, Акт15, Акт16 #Akt. 14 #Akt 15 #Akt 16 – Guetig Group

Сравнете свойства

сравни
Можете да сравните само 4 имота, всяко ново добавено свойство ще замени първото от сравнението.